Veel mensen (vooral kinderen) kampen tegenwoordig met gezondheidsproblemen vanwege een allergie. Hiervoor dienen zij een dieet te volgen, meestal op aanwijzing van een arts en/of dieetiste. Echte Bakker Martens is een veelzijdige ambachtelijke bakker, maar kan om hygiène technische en soms economische redenen niet alle dieetbrood-en banketproducten maken.
De volgende dieetproducten zijn in alle winkels uit voorraad verkrijgbaar bij bakkerij Martens. Het dient echter de aanbeveling, minimaal 1 dag van te voren te bestellen, zodat nagekeken kan worden of het artikel op voorraad is. Zo niet, dan kan het tijdig gemaakt worden.
De volgende grondstoffen kunnen allergische reactie’s veroorzaken bij personen die een overgevoeligheid hebben voor het betreffende ingrediënt. Wij hebben de meest voorkomende op alfabetische volgorde gezet. Het volgen van een dieet dient in deze gevallen uitsluitend op dokteradvies te worden gevolgt. De verkoopster kan u altijd helpen met het kiezen van een juiste broodsoort.
Gluten is een onderdeel van het eiwit in tarwe, rogge, gerst, spelt en haver. Meel, bloem, maar ook moutmeel van deze granen bevatten gluten. Glutenvrij werken in de bakkerij is moeilijk vanwege de aanwezigheid van bloem en meel, waardoor gemakkelijk kruisbesmetting kan optreden. Glutenvrij brood hebben wij wel in ons assortiment.
Eieren zijn een veelvoorkomende grondstof in producten voor de (banket)bakkerij. Ook een aantal bakkerijgrondstoffen bevatten eieren of daarvan afgeleide producten. Dit kan zijn in de vorm van eipoeder in banketmixen of eiproducten in kant-en-klare amandelspijs.
Koemelkeiwit komt voor in melkpoeder en kaas, maar ook in ingrediënten als weipoeder en boterconcentraat. In bakkerijgrondstoffen worden soms vetten in poedervorm gebruikt, waarbij weipoeder als dragermateriaal is gebruikt.
Natriumarm brood: 100 gram eindproduct mag max. 20 mg natrium bevatten. Zoutarm brood: 100 gram eindproduct mag max. 20 mg natrium, 600 mg kalium, 20 mg ammonium, 70 mg chloride bevatten.
Noten, of schaalvruchten, komen in vele soorten en vormen voor in de bakkerij. Voorbeelden zijn amandelen, walnoten, hazelnoten en pistachenoten. In geval van geraffineerde olie wordt dit in de ALBA-lijst aangegeven onder notenolie. Koudgeperste, niet geraffineerde notenolie wordt onder noten vermeld. Pinda is een peulvrucht en geen noot. In de ALBA-lijst hebben pinda's een aparte plaats.
Aardnoten of pinda's zijn eigenlijk geen echte noten maar peulvruchten. In bakkerijproducten komen pinda's voor in de vorm van halve pinda's of pindastukjes, maar soms ook in de vorm van pinda-olie of arachide-olie. In geval van geraffineerde arachide-olie wordt dit in de ALBA-lijst aangegeven onder pinda-olie. Koudgeperste, niet-geraffineerde arachide-olie wordt onder pinda's vermeld.
Sesamzaad, gemalen sesamzaad en koudgeperste, niet-geraffineerde sesamolie vallen in de ALBA-lijst onder de categorie "sesam". Geraffineerde sesamolie wordt aangegeven bij "sesamolie".
Lactose is melksuiker. Het komt in bijna alle van melk afgeleide producten voor, behalve in gerijpte kaas. Koemelkeiwit bevat ook altijd lactose.
Soja-olie Soja-olie kan als zodanig voorkomen, maar ook als dragermateriaal in aroma's of kleurstoffen. Lecithine valt onder soja-olie.
Soja-eiwit Soja-eiwit in bakkerijgrondstoffen komt voor in ingrediënten als sojameel of sojabloem, soja-zemelen en sojanootjes.